Voorrang onverharde weg, wat zijn de voorrangsregels?

Wanneer moet je voorrang verlenen en wanneer krijg je voorrang? In het verkeer kom je veel verschillende voorrangssituaties tegen. Niet overal gelden dezelfde voorrangsregels. Zo gelden er bij onverharde wegen andere regels dan bij verharde wegen. Hoe is de voorrang bij een onverharde weg geregeld? We leggen het je uit.

Voorrangsregels
Auto 123ab1f3d255b6d4

Voorrang onverharde weg tractor?

Auto 123ac1f3d255b6d4

Een tractor wordt voor de voorrangsregels bij een onverharde weg gezien als normale bestuurder. Voor de voorrangsregels maakt het dus niet uit of je met een auto, fietser of tractor te maken hebt. Als de tractor van de onverharde weg komt, hoef je deze als bestuurder op de verharde weg geen voorrang te verlenen. Als je de tractor tegemoet komt en jij wil afslaan, terwijl de tractor rechtdoor rijdt, mag de tractor wel als eerste. Hetzelfde geldt bij een situatie waarin de regel ‘korte bocht gaat voor lange bocht’ geldt. Behandel een trekker dus hetzelfde als je elke andere bestuurder zou doen als die vanaf een onverharde weg komt.

Voorrang verharde en onverharde weg

Voor een onverharde weg gelden andere voorrangsregels dan bij een verharde weg. Waar je als bestuurder op een verharde weg op een gelijkwaardig kruispunt altijd voorrang moet verlenen aan andere bestuurders die van rechts komen, is dat bij een onverharde weg anders geregeld. Als je van een onverharde weg komt, moet je bestuurders die op een verharde weg rijden voorrang verlenen. Het maakt dan niet uit of het andere verkeer van links of van rechts komt. 

De regels voor tegemoetkomend verkeer zijn voor een verharde en onverharde weg wel hetzelfde. Dit betekent dat de regels ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’ en ‘korte bocht gaat voor lange bocht’ hetzelfde werken bij twee verharde wegen als bij een verharde en een onverharde weg. In dat geval krijgt de bestuurder op de onverharde weg in sommige gevallen dus voorrang.

Als je een onverharde weg nadert, is het daarom altijd belangrijk om goed naar de situatie te kijken. Zo weet je welke voorrangsregel je moet toepassen.

Onverharde weg voorrang voetgangers

Bij het verlaten van een onverharde weg moet je bestuurders op de verharde weg voorrang geven. Maar hoe zit het met voetgangers? Een voetganger is volgens de wet geen bestuurder. Daarom gelden er voor voetgangers andere voorrangsregels dan voor onder andere auto’s en fietsers. Als je een onverharde weg verlaat en er loopt een voetganger op de verharde weg, dan hoef je deze in principe geen voorrang te verlenen. Voetgangers moeten de bestuurders op de onverharde weg voorrang geven.

Er geldt een uitzondering voor blinden en slechtziende voetgangers met een blindegeleidestok en voetgangers die moeilijk ter been zijn. Dat soort voetgangers moet je altijd voorrang geven. Ook in een situatie waarin de regel ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’ geldt, krijgen voetgangers voorrang van bestuurders. 

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Voorrangsregels

Zonder voorrangsregels zou het één grote chaos worden op de weg. Daarom is het erg belangrijk dat je de voorrangsregels goed kent…
Voorrangsregels

Invoegen snelweg regels

Veilig kunnen invoegen op de snelweg is heel belangrijk. Daarom is het goed om de regels die in die speciale verkeerssituatie…
Voorrangsregels

Voorrang bij haaientanden

Op de weg zul je regelmatig haaientanden tegenkomen. In diverse situaties kom je deze verkeerstekens tegen. Deze haaientanden op…
Voorrangsregels

Woonerf voorrang

Een woonerf is een bijzonder stukje openbare weg. De weg op een woonerf is zo ingericht dat er veel ruimte is voor fietsers en…
Voorrangsregels

Invoegend verkeer voorrang

In het verkeer gelden veel voorrangsregels. Ook bij het in- en uitvoegen op een weg krijg je te maken met het geven en krijgen…
Voorrangsregels

Afbuigende voorrangsweg

Sommige verkeerssituaties kunnen wat verwarring opleveren als het gaat om voorrang verlenen of krijgen. Een afbuigende…
Voorrangsregels