Voorrang bij haaientanden: wat zijn de voorrangsregels?

Op de weg zul je regelmatig haaientanden tegenkomen. In diverse situaties kom je deze verkeerstekens tegen. Deze haaientanden op de weg bepalen de voorrangssituatie. Wat moet je doen als je haaientanden tegenkomt? Wie heeft er voorrang bij haaientanden? En wat als er wel haaientanden staan, maar er geen bord aanwezig is? We leggen je uit hoe de voorrang bij haaientanden is geregeld.

Voorrangsregels
Auto 070409ad1714b3da

Moet je bij haaientanden altijd voorrang verlenen?

Haaientanden op de weg geven aan dat de bestuurder die bij de haaientanden staat, voorrang moet verlenen aan alle bestuurders op de kruisende weg. Je moet bij haaientanden dus altijd voorrang verlenen aan de andere bestuurders. Je bent niet verplicht om te stoppen, maar je moet wel goed controleren of er geen verkeer op de kruisende weg rijdt.

Motor 460ba54dd0c71901

Let verder goed op het woordje ‘bestuurders’. Voetgangers zijn volgens de wet geen bestuurders. Daarom hoef je voetgangers bij haaientanden geen voorrang te verlenen. Onder andere trams, bussen, auto’s en tractoren zijn wel bestuurders. Aan hen moet je bij haaientanden dus wel voorrang verlenen. Ook fietsers zijn bestuurders. Rijdt er op een kruisende weg een fietser of is de kruisende weg een fietspad? Dan zul je bij haaientanden de fietsers voorrang moeten geven. 

Andersom moet je als bestuurder op de kruisende weg voorrang krijgen van de bestuurders die bij de haaientanden staan. In dat geval maakt het dus niet uit of de andere bestuurder van rechts komt. Haaientanden gaan voor de standaard regel ‘rechts gaat voor’. Als er haaientanden in de voorrangssituatie aanwezig zijn, hoef je de standaard voorrangsregel dus niet meer toe te passen.

Heeft een voetganger voorrang bij haaientanden?

Een voetganger is geen bestuurder en hoeft daarom bij haaientanden geen voorrang te krijgen. Staat er naast de haaientanden ook nog een zebrapad op de weg? Dan verandert de voorrangssituatie voor de voetgangers. In dat geval moet je voetgangers wel voorrang verlenen. Dat heeft echter niets met de haaientanden en alles met het zebrapad te maken.

Daarnaast geldt er een uitzonderingspositie voor blinde en slechtziende voetgangers met een blindegeleidestok en voetgangers die slecht ter been zijn. Hen moet je altijd voor laten gaan. Haaientanden veranderen niets aan die uitzonderingspositie.

Met of zonder bord

Haaientanden zijn driehoeken die op de weg zijn aangebracht. Vaak staat er ook een driehoekig verkeersbord bij de weg met de haaientanden. Er zijn echter ook haaientanden zonder bord te vinden. De aan- of afwezigheid van een bord verandert niks aan de betekenis van de haaientanden. Met of zonder bord, je moet bij haaientanden altijd voorrang verlenen aan de kruisende bestuurders.

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Woonerf voorrang

Een woonerf is een bijzonder stukje openbare weg. De weg op een woonerf is zo ingericht dat er veel ruimte is voor fietsers en…
Voorrangsregels

Invoegend verkeer voorrang

In het verkeer gelden veel voorrangsregels. Ook bij het in- en uitvoegen op een weg krijg je te maken met het geven en krijgen…
Voorrangsregels

Afbuigende voorrangsweg

Sommige verkeerssituaties kunnen wat verwarring opleveren als het gaat om voorrang verlenen of krijgen. Een afbuigende…
Voorrangsregels

Voorrang van rechts verhoogde inrichting

In het verkeer is het belangrijk dat je weet welke voorrangsregels gelden. Met de drie standaard voorrangsregels kom je heel ver,…
Voorrangsregels

Voorrang onverharde weg

Wanneer moet je voorrang verlenen en wanneer krijg je voorrang? In het verkeer kom je veel verschillende voorrangssituaties…
Voorrangsregels

T-splitsing voorrang

Een T-splitsing is een type kruising waarbij nog weleens verwarring ontstaat over de voorrangsregels. Als je met meerdere auto’s…
Voorrangsregels