Invoegen snelweg regels
Veilig kunnen invoegen op de snelweg is heel belangrijk. Daarom is het goed om de regels die in die speciale verkeerssituatie gelden goed te kennen. We leggen ze aan je uit.
Veilig kunnen invoegen op de snelweg is heel belangrijk. Daarom is het goed om de regels die in die speciale verkeerssituatie gelden goed te kennen. We leggen ze aan je uit.
Bij het invoegen op de snelweg gelden een aantal belangrijke regels. Door je aan deze regels te houden, kun je veilig invoegen en voorkom je een boete.
Voeg jij in op de doorgaande rijbaan en leidt dit tot een botsing? Dan draai jij meestal op voor de schade. Invoegen is namelijk een bijzondere manoeuvre waarbij jij het verkeer op de doorgaande weg voorrang moet verlenen. De inschattingsfout ligt in dat geval dus bij de bestuurder die invoegt en niet bij de bestuurder op de doorgaande weg.
Veel bestuurders op een doorgaande weg zullen bij een invoegstrook opschuiven naar de linkerrijbaan. Daardoor ontstaat er meer ruimte om in te voegen. Bestuurders zijn echter niet verplicht om dit te doen en ze mogen dus ook rechts blijven rijden. Ga er bij het invoegen op de snelweg dus niet vanuit dat het overige verkeer ruimte voor je maakt.
Invoegen op de snelweg kan een uitdagende verkeerssituatie zijn. Door je goed aan de regels te houden en goed te anticiperen op de situatie, kun je bijna altijd keurig op tijd invoegen. Lukt het toch een keer niet om op tijd in te voegen? In veel gevallen verandert de invoegstrook in de vluchtstrook. In dat geval kun je dus een klein stukje doorrijden op de vluchtstrook, voordat je invoegt. Doe dit alleen in het uiterste geval. Een vluchtstrook is gemaakt voor noodgevallen en niet als verlenging van de invoegstrook.
Onderstaande tips helpen je om zo goed, veilig en snel mogelijk in te voegen op de snelweg.