Soorten strepen op de weg

Strepen op de weg geven je veel informatie over de weg waar je op rijdt en de verkeersregels, zoals de maximumsnelheid, die op die weg gelden. Er zijn heel wat verschillende soorten strepen. Welke soorten strepen kom je op de weg tegen en wat is hun betekenis?

Strepen op de weg
Auto 1a1s11f38hs6s345

Borden hebben een streepje voor op strepen

Op de weg kom je altijd strepen tegen. Deze strepen kunnen je veel belangrijke informatie geven over bijvoorbeeld de maximumsnelheid op de weg of de verkeersregels die op die weg gelden. Zo mag je bij een doorgetrokken streep niet van rijbaan wisselen en kan een gekleurde streep in de middenberm je vertellen hoe hard je mag rijden. 

Toch is het goed om te onthouden dat verkeersborden altijd boven strepen gaan. Als een verkeersbord een andere maximumsnelheid aangeeft dan de streep op de weg, moet je de snelheid van het bord aanhouden. Strepen zijn dus handige geheugensteuntjes, maar blijf ook altijd op de borden letten.

Verschillende soorten strepen op de weg

Onderweg kom je veel verschillende soorten strepen tegen. Niet al die strepen hebben dezelfde functie. Er zijn diverse soorten strepen, die je iets duidelijk proberen te maken.

  • Strepen die iets zeggen over de maximumsnelheid op die weg.
  • Strepen die aangeven dat er wegwerkzaamheden zijn en hoe de tijdelijke rijbaan loopt. 
  • Strepen die je vertellen of je wel of juist niet van rijbaan mag wisselen.
  • Strepen die je waarschuwen voor iets, zoals een verkeersdrempel.
  • Strepen die je laten weten of je ergens wel of niet mag parkeren.
  • Strepen die laten zien hoe de weg loopt.

Gele onderbroken streep op de weg

Gele strepen kom je in twee verschillende situaties tegen. Een gele streep die aangebracht is op de stoeprand, zegt iets over stilstaan en parkeren. Een gele streep op de weg, laat weten dat je met wegwerkzaamheden te maken hebt.

Auto 1a1s11f3d2512345

Geel op stoepranden

Op stoepranden kun je gele doorgetrokken strepen en gele onderbroken strepen tegenkomen. Een gele onderbroken streep vertelt je in dit geval dat je daar niet mag parkeren. Is de streep op de stoeprand doorgetrokken? Dan mag je hier niet parkeren, maar ook niet eens stilstaan.

Geel bij wegwerkzaamheden

Bij wegwerkzaamheden worden gele strepen gebruikt om de tijdelijke rijbaan aan te geven. Vaak zijn de originele witte strepen ook nog zichtbaar, maar geel gaat hierbij altijd boven wit. De gele strepen werken verder hetzelfde als de witte strepen. Bij gele onderbroken strepen mag je dus van rijbaan wisselen, terwijl bij een gele doorgetrokken streep inhalen verboden is.

Groene streep op de weg

Auto 1a1s11f38hs6s345

Een groene streep op de weg zegt iets over de snelheid die je op die weg mag rijden. De groene streep kom je tegen in combinatie met dubbele witte middenstrepen. De groene streep geeft hierbij aan dat de maximumsnelheid op de betreffende weg 100 km/u is. Daarbij maakt het niet uit of de dubbele witte middenstrepen doorgetrokken of onderbroken zijn. Op een weg met dubbele witte middenstrepen, maar zonder groene streep, mag je maximaal 80 km/u rijden.

Let wel op dat borden altijd een streepje voor hebben. Als een bord een andere maximumsnelheid aangeeft dan de strepen, moet je de snelheid van het bord aanhouden. 

Paarse streep op de weg

Paarse strepen op de weg kom je nog niet overal in Nederland tegen, maar er zijn zeker wegen waar je een paarse streep op de weg tegen kunt komen. Net als bij een groene streep op de weg, geeft ook een paarse streep een maximumsnelheid aan. In dit geval gaat het om een snelheid van maximaal 60 km/u, tenzij anders aangegeven door verkeersborden.

Doorgetrokken streep (met kleine onderbrekingen)

Auto 12876543d255b6d4

Een doorgetrokken streep laat je weten dat je daar niet van rijbaan mag wisselen. Je mag dus niet inhalen en moet op je eigen weghelft blijven. Je mag nooit over een doorgetrokken streep heen. Daarbij geldt de doorgetrokken streep voor de bestuurders die aan die kant van de weg rijden. Bij een dubbele doorgetrokken streep geldt de ene streep dus voor de ene helft van de weg en de andere streep geldt voor de andere kant van de weg.

Bij invoegstroken en in- en uitritten zie je soms een doorgetrokken streep met direct daarnaast een onderbroken streep. De bestuurders die aan de kant van de doorgetrokken streep rijden mogen dan niet van rijbaan wisselen, maar de bestuurders aan de kant van de onderbroken streep mogen dat wel.

Als je goed kijkt, zul je zien dat sommige doorgetrokken strepen heel erg kleine onderbrekingen hebben. Die onderbrekingen zijn aangebracht om regenwater te kunnen afvoeren. Ze veranderen dan ook niets aan de betekenis van de doorgetrokken streep. Bij een onderbroken streep zijn de onderbrekingen veel groter.

Piano strepen op de weg

Regelmatig kom je zogenaamde piano strepen tegen op de weg. Dit zijn afgewisseld korte en lange strepen naast elkaar, waardoor ze wel wat weg hebben van pianotoetsen. Deze piano strepen zeggen niets over de snelheid die je mag rijden of de verkeersregels die daar gelden. De piano strepen hebben alleen een waarschuwende en informerende werking. De strepen geven namelijk een verkeersdrempel aan. De korte en lange strepen maken de drempel beter zichtbaar en herkenbaar. De lengte van de strepen helpt bovendien bij het inschatten van de hoogte van de drempel. 

Blauwe streep op de weg

Auto 1a1s11f38hsj8h7g

Blauwe strepen op de weg of op de stoeprand geven aan dat je je in een blauwe zone bevindt. Dit betekent dat je daar wel mag parkeren, maar alleen als je een blauwe parkeerschijf gebruikt. Zodra je bij een blauwe streep parkeert, moet je jouw parkeerschijf op de juiste tijd instellen en in het zicht achter je voorruit leggen. Je stelt de parkeerschijf in op de tijd dat je bent aangekomen. 

Hoe lang je in een blauwe zone mag parkeren, verschilt per situatie. Vaak gaat het om een parkeertijd van maximaal twee uur, maar er zijn ook zeker blauwe zones met een kortere of langere maximale parkeertijd. De maximale parkeertijd is niet aan de blauwe streep af te lezen. Let daarom altijd goed op de borden om een boete te voorkomen.

Lange en korte strepen op de weg

Lange en korte onderbroken strepen komen in verschillende lengtes op de weg voor. In de meeste gevallen is de streep korter dan de ruimte tussen de strepen. Dit zijn normale onderbroken strepen, waarbij je mag inhalen of van rijbaan mag wisselen. Er zijn ook extra lange onderbroken strepen. Inhalen is dan nog steeds toegestaan, maar het inhalen is nu wel gevaarlijker dan bij een normale onderbroken streep. Je kunt de lange strepen op de weg dus zien als een soort waarschuwingsstrepen. 

De afstand van de strepen en de lengte van de strepen verschillen ook per situatie. Zo zijn de onderbroken strepen buiten de bebouwde kom langer dan die binnen de bebouwde kom. De strepen op de weg kunnen je op die manier helpen om de situatie in te schatten. Ook laten de strepen je duidelijk zien hoe de weg loopt. Vooral in het buitengebied en/of in het donker is dat heel handig.

Handige hulpjes op de weg

Strepen zijn eigenlijk vooral handige hulpjes op de weg. Hoewel verkeersborden altijd boven de strepen gaan, kunnen strepen je wel helpen om een situatie goed in te schatten. Als je net een bord hebt gemist, kunnen de strepen je soms toch de belangrijkste informatie geven. Daarom is het als bestuurder erg belangrijk om de verschillende soorten strepen en hun betekenis te kennen. Wil je oefenen met alle verschillende strepen? Bekijk dan onze handige theorie pakketten. Dan ken jij binnen no time alle verschillende strepen en hun betekenis.

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Blauwe streep op de weg

Als je een blauwe streep op de weg ziet, weet je dat je in een ‘blauwe zone’ bent aangekomen. Maar wat betekent dat precies en…
Strepen op de weg

Doorgetrokken streep op de weg

Onderweg kom je regelmatig doorgetrokken strepen tegen op de weg. Wat betekent zo’n doorgetrokken streep? En wat zijn die kleine…
Strepen op de weg

Gele onderbroken streep op de weg

Gele strepen op de weg kom je in verschillende situaties tegen. Wat de streep betekent, hangt af van de situatie. Welke gele…
Strepen op de weg

Groene streep op de weg

Strepen op de weg geven je veel belangrijke informatie. Groene strepen op de weg zeggen iets over de maximumsnelheid die op de…
Strepen op de weg

Lange en korte strepen op de weg

Op de weg kom je veel verschillende strepen tegen. De lengte van de strepen zegt wat over hun betekenis. Wat betekenen lange en…
Strepen op de weg

Paarse streep op de weg

Strepen op de weg kunnen je veel belangrijke informatie geven. Kom je onderweg een paarse streep op de weg tegen? Dan vertelt dit…
Strepen op de weg