Lange en korte strepen op de weg
Op de weg kom je veel verschillende strepen tegen. De lengte van de strepen zegt wat over hun betekenis. Wat betekenen lange en korte strepen op de weg? We leggen het je ui
Op de weg kom je veel verschillende strepen tegen. De lengte van de strepen zegt wat over hun betekenis. Wat betekenen lange en korte strepen op de weg? We leggen het je ui
Onderbroken strepen op de weg geven aan dat je op die weg van rijbaan mag wisselen of andere weggebruikers mag inhalen. De onderbroken strepen kom je in diverse lengtes tegen. Over het algemeen zijn deze strepen korter dan de ruimte tussen de strepen in. Het komt echter ook voor dat de strepen langer zijn dan de ruimte tussen de strepen. Bij die langere strepen op de weg mag je nog steeds inhalen, maar vraagt dit wel om meer voorzichtigheid. De langere strepen werken als een waarschuwing. Wil je inhalen, maar staan er langere onderbroken strepen op de weg? Let dan dus extra goed op bij jouw inhaalmanoeuvre.
Korte strepen op de weg kom je in verschillende situaties tegen. De korte strepen kunnen op het midden van de weg gebruikt worden om de rijbanen aan te geven. Bij korte onderbroken strepen mag je inhalen of van rijbaan wisselen. Ook tussen een rijbaan en een fietsstrook kom je regelmatig korte onderbroken strepen tegen.
Daarnaast kan het zijn dat de korte strepen niet in het midden van de weg staan, maar juist langs de zijkant. Vooral in buitengebieden kom je dat soort strepen tegen. Op die wegen mag je 60 km/u rijden, behalve als er langs de weg geen borden staan die dat aangeven. Dan mag je 80 km/u. Let wel altijd goed op, want ondanks het ontbreken van de middenstreep kun je op dat soort wegen wel degelijk tegenliggers tegenkomen.
Korte strepen op de weg kunnen ook kanalisatiestrepen bij oversteekplaatsen zijn. Bij die oversteekplaatsen hebben fietsers en voetgangers geen voorrang. De strepen hebben dan ook geen wettelijke status, zoals bijvoorbeeld een zebrapad of haaientanden, maar ze worden wel gebruikt om te waarschuwen voor de situatie.
Als je op de weg een zigzagstreep tegenkomt, moet je extra alert zijn. Hoewel de zigzag markering geen wettelijke status heeft, waarschuwt deze streep je wel voor een gevaarlijke situatie. De zigzag maakt je extra alert en heeft een waarschuwende functie. Je komt de zigzagstreep in verschillende situaties tegen. Je komt de zigzag vaak tegen in combinatie met andere tekens op de weg, zoals een zebrapad of kanalisatiestrepen bij een oversteekplaats. De zigzag verduidelijkt de situatie en vertelt je dat je extra goed moet opletten.
Een doorgetrokken streep geeft aan dat je niet van rijbaan mag wisselen en niet mag inhalen. Bij een onderbroken streep is dat wel toegestaan. Als je echter heel goed kijkt, zul je zien dat de meeste doorgetrokken strepen niet volledig doorgetrokken zijn. De streep bevat allemaal kleine onderbrekingen. Die onderbrekingen zijn zo klein, dat ze bijna niet opvallen. Op het eerste gezicht lijkt de streep dan ook zeker doorgetrokken en zo moet je de streep dan ook behandelen.
Die onderbrekingen in een doorgetrokken streep zijn niet voor niets aangebracht. Hoewel ze niets veranderen aan de betekenis van de streep, zijn ze wel erg belangrijk. De onderbrekingen zorgen er namelijk voor dat regenwater weg kan lopen. Anders zouden er plassen water op het wegdek blijven staan en dat is niet fijn en niet veilig.