Blauwe streep op de weg
Als je een blauwe streep op de weg ziet, weet je dat je in een ‘blauwe zone’ bent aangekomen. Maar wat betekent dat precies en welke regels gelden er in zo’n blauwe zone? We leggen het je uit.
Als je een blauwe streep op de weg ziet, weet je dat je in een ‘blauwe zone’ bent aangekomen. Maar wat betekent dat precies en welke regels gelden er in zo’n blauwe zone? We leggen het je uit.
Blauwe strepen op de weg geven aan dat je je in een blauwe zone bevindt. Zolang je rijdt, hoef je geen aandacht te besteden aan de blauwe strepen. Als je in de blauwe zone wilt parkeren, zijn de blauwe strepen wel van groot belang. Bij blauwe strepen is parkeren toegestaan, maar gelden er wel speciale regels. In een blauwe zone mag je namelijk altijd slechts een beperkte tijd parkeren. Daarom is het bij blauwe strepen verplicht om een parkeerschijf te gebruiken.
Als je parkeert in de blauwe zone stel jij jouw parkeerschijf in op jouw aankomsttijd. Hierbij mag je de tijd afronden naar het eerstvolgende half uur of uur. Parkeer jij bijvoorbeeld om tien voor negen? Dan stel je de parkeerschijf in op negen uur. Daarna plaats je de parkeerschijf goed zichtbaar achter de voorruit. Dat doe je bij voorkeur aan de kant van het trottoir, maar dat is niet verplicht.
Hoe lang je vervolgens jouw auto mag laten staan, hangt af van waar je bent. Hoewel elke blauwe zone een beperkte parkeertijd heeft, verschilt het per blauwe zone hoe lang je mag parkeren. Vaak mag je twee uur blijven staan, maar er zijn ook blauwe zones waar je korter of langer mag parkeren. De regels van de blauwe zone staan altijd aangegeven op een bord. Let dus goed op als je in een blauwe zone wilt parkeren. Zo voorkom je een flinke boete.
Binnen een blauwe zone mag je altijd alleen parkeren op de plekken die als parkeerplaats zijn aangegeven of plaatsen die voorzien zijn van de een blauwe streep. Daarbij geeft de blauwe streep vaak de parkeervakken aan. De bedoeling is dat je netjes binnen het parkeervak parkeert. Jouw auto staat dan dus in het parkeervak en niet op de blauwe streep.
Op sommige plaatsen in Nederland kun je midden op de weg een blauwe streep tegenkomen. Aan weerszijden van deze blauwe middenstreep staan de ‘normale’ witte middenstrepen. De blauwe opvulling van het midden van de weg heeft geen verkeerskundige betekenis. Het blauw is bedoeld om verkeersdeelnemers extra alert te maken. Ook lijkt de rijbaan door de blauwe markering smaller, waardoor er automatisch minder hard wordt gereden. De blauwe streep midden op de weg heeft dus vooral een waarschuwende werking. Dit soort blauwe strepen worden slechts op enkele plekken in Nederland gebruikt, dus het kan goed zijn dat je ze niet regelmatig tegenkomt.