Woonerf voorrang, wie heeft er voorrang?

Een woonerf is een bijzonder stukje openbare weg. De weg op een woonerf is zo ingericht dat er veel ruimte is voor fietsers en voetgangers. Kinderen moeten veilig op straat kunnen spelen en volwassenen moeten elkaar op een woonerf fijn kunnen ontmoeten. Daarom zijn er op een woonerf andere verkeersregels dan op andere openbare wegen. Hoe het zit met de voorrangsregels op een woonerf leggen we je hier uit.

Voorrangsregels
Auto 6aec09886ecf6a6e

Speciale verkeersregels op een woonerf

Bromfiets bba711f633c91caa

Op een woonerf gelden een aantal speciale verkeersregels. Die regels maken het erf geschikt voor spelende kinderen, voetgangers en fietsers. Als je een woonerf op rijdt moet je rekening houden met de volgende speciale verkeersregels.

  • Je mag alleen stapvoets rijden. Er geldt een maximumsnelheid van 15 km/u.
  • Voetgangers, fietsers en spelende kinderen mogen het erf over de volle breedte gebruiken.
  • Je mag je auto alleen parkeren op gemarkeerde parkeerplaatsen. 
  • Bij het verlaten van het erf moet je voorrang verlenen aan al het andere verkeer.

Woonerf voetgangers voorrang: wat zijn de regels?

Een woonerf is zo ingericht dat er veel ruimte is voor voetgangers en fietsers. Zij mogen het erf over de volle breedte gebruiken. Er is geen aparte stoep of fietspad aanwezig. Toch gelden er voor voetgangers op een woonerf geen andere voorrangsregels dan op andere wegen. Als bestuurder moet je voetgangers bij een zebrapad voorrang verlenen. Als je afslaat, geldt de regel ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’. In dat geval moet je voetgangers die rechtdoor lopen ook voorrang geven.

Daarnaast gelden er altijd speciale voorrangsregels voor blinde of slechtziende voetgangers met een blindegeleidestok en voor voetgangers die slecht ter been zijn. Verleen hen altijd voorrang. Houd er verder rekening mee dat je op een woonerf veel voetgangers, fietsers en spelende kinderen kunt tegenkomen. Hoewel voorrang verlenen niet verplicht is, kan het in sommige situaties verstandig zijn om ‘gelegenheidsvoorrang’ te verlenen.

Woonerf verlaten: heb je dan voorrang?

Wil jij een woonerf verlaten? Dan moet je altijd voorrang verlenen aan al het overige verkeer op de kruisende weg. Ook als jij van rechts komt, moet je toch voorrang geven omdat jij uit een uitrit komt. Het einde van een woonerf wordt aangegeven met een verkeersbord. Zo weet je dat je de andere weggebruikers, inclusief voetgangers, voorrang moet verlenen. Ook gelden de speciale verkeersregels van het woonerf, zoals de maximumsnelheid van 15 km/u vanaf dat bord niet meer.

Woonerf en drempels: wie heeft er voorrang?

Auto 6aec09886ecf6a6e

Op een woonerf kom je regelmatig drempels tegen. Deze drempels hebben geen enkele invloed op de voorrangsregels die op het woonerf gelden. Op het erf zijn de standaard voorrangsregels van toepassing. Dit betekent dat je bij een gelijkwaardige kruising de bestuurders van rechts voorrang moet verlenen. Drempels veranderen hier niets aan. Als er een andere bestuurder, zoals een auto of fietser, van rechts komt, moet je deze dus voorrang verlenen. Voetgangers die van rechts komen, krijgen geen voorrang. Bij een zebrapad of als je afslaat, terwijl de voetganger rechtdoor gaat, moet je voetgangers uiteraard wel voorrang verlenen.

De voorrangsregels op een woonerf wijken eigenlijk maar weinig af van de standaard voorrangsregels. Houd er wel altijd rekening mee dat je met meer fietsers, voetgangers en spelende kinderen te maken hebt, dus pas je rijgedrag hierop aan.

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Invoegend verkeer voorrang

In het verkeer gelden veel voorrangsregels. Ook bij het in- en uitvoegen op een weg krijg je te maken met het geven en krijgen…
Voorrangsregels

Afbuigende voorrangsweg

Sommige verkeerssituaties kunnen wat verwarring opleveren als het gaat om voorrang verlenen of krijgen. Een afbuigende…
Voorrangsregels

Voorrang van rechts verhoogde inrichting

In het verkeer is het belangrijk dat je weet welke voorrangsregels gelden. Met de drie standaard voorrangsregels kom je heel ver,…
Voorrangsregels

Voorrang onverharde weg

Wanneer moet je voorrang verlenen en wanneer krijg je voorrang? In het verkeer kom je veel verschillende voorrangssituaties…
Voorrangsregels

T-splitsing voorrang

Een T-splitsing is een type kruising waarbij nog weleens verwarring ontstaat over de voorrangsregels. Als je met meerdere auto’s…
Voorrangsregels

Voorrang kruispunt

In het verkeer kom je veel verschillende kruispunten tegen. Er zijn gelijkwaardige kruispunten, maar ook ongelijkwaardige…
Voorrangsregels