Invoegend verkeer voorrang, wat zijn de voorrangsregels?

In het verkeer gelden veel voorrangsregels. Ook bij het in- en uitvoegen op een weg krijg je te maken met het geven en krijgen van voorrang. Maar wat zijn de precieze voorrangsregels bij het invoegen of uitvoegen? Krijgt uitvoegend of invoegend verkeer voorrang? En hoe zit het als twee bestuurders gelijktijdig van rijbaan willen wisselen? Mag dan de invoegende of juist de uitvoegende bestuurder als eerste? We leggen het je uit.

Voorrangsregels
Auto gdt501f3d255b6d4

Invoegen en uitvoegen op de snelweg: wie heeft er voorrang?

Auto kha701f3d255b6d4

Soms kom je in een situatie terecht waarbij twee bestuurders tegelijkertijd een bijzondere manoeuvre willen uitvoeren. De ene bestuurder wil het weefvak verlaten, en dus invoegen, terwijl de andere bestuurder juist naar het weefvak toe wil en dus wil uitvoegen. In dat geval wisselen beide bestuurders van rijstrook en voeren ze wettelijk gezien allebei een bijzondere manoeuvre uit. Dan is niet vastgelegd of de bestuurder die invoegt of juist degene die uitvoegt voorrang heeft. 

In het geval dat twee bestuurders tegelijkertijd willen invoegen en uitvoegen, moeten de bestuurders onderling bepalen wie als eerste van rijbaan wisselt. Per situatie verschilt het of het invoegende of juist het uitvoegende verkeer als eerste gaat. Let in zo’n situatie dus extra goed op en wissel pas van rijbaan als je zeker weet dat dit veilig kan. Zo voorkom je ongelukken.

Heeft invoegend verkeer voorrang op uitvoegend verkeer?

Invoegen is een bijzondere manoeuvre. Over elke bijzondere manoeuvre is in de wet vastgelegd dat je hierbij voorrang moet verlenen aan al het overige verkeer. Dat geldt bij het achteruitrijden, het verlaten van een uitrit, maar dus ook bij het invoegen op een (snel)weg. Je hebt als invoegend verkeer dus geen voorrang op het verkeer dat al op de weg rijdt. Hoewel het wenselijk is als het overige verkeer ruimte voor je maakt, is dat dus niet verplicht. Let dus zelf goed op waar je kunt invoegen en geef met je richtingaanwijzer duidelijk aan als je de manoeuvre gaat uitvoeren.

Is de invoegstrook tegelijkertijd ook een uitvoegstrook? Dan heb je te maken met een speciaal ‘weefvak’. Invoegende en uitvoegende bestuurders moeten in dat geval het verkeer dat op dezelfde rijbaan blijft voorrang verlenen. Iemand die op het weefvak blijft rijden en dus niet van rijbaan wisselt, moet in dat geval voorrang krijgen van bestuurders die wel van rijbaan wisselen. Van rijbaan wisselen is namelijk ook een bijzondere manoeuvre, waarbij je het overige verkeer dus voorrang moet verlenen.

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Voorrangsregels

Zonder voorrangsregels zou het één grote chaos worden op de weg. Daarom is het erg belangrijk dat je de voorrangsregels goed kent…
Voorrangsregels

Invoegen snelweg regels

Veilig kunnen invoegen op de snelweg is heel belangrijk. Daarom is het goed om de regels die in die speciale verkeerssituatie…
Voorrangsregels

Voorrang bij haaientanden

Op de weg zul je regelmatig haaientanden tegenkomen. In diverse situaties kom je deze verkeerstekens tegen. Deze haaientanden op…
Voorrangsregels

Woonerf voorrang

Een woonerf is een bijzonder stukje openbare weg. De weg op een woonerf is zo ingericht dat er veel ruimte is voor fietsers en…
Voorrangsregels

Afbuigende voorrangsweg

Sommige verkeerssituaties kunnen wat verwarring opleveren als het gaat om voorrang verlenen of krijgen. Een afbuigende…
Voorrangsregels

Voorrang van rechts verhoogde inrichting

In het verkeer is het belangrijk dat je weet welke voorrangsregels gelden. Met de drie standaard voorrangsregels kom je heel ver,…
Voorrangsregels