Richting aangeven rotonde
Moet je nou wel of geen richting naar links aangeven op een rotonde? Wanneer is je knipperlicht verplicht? En wat zijn andere verkeersregels op een rotonde? We leggen het je uit.
Moet je nou wel of geen richting naar links aangeven op een rotonde? Wanneer is je knipperlicht verplicht? En wat zijn andere verkeersregels op een rotonde? We leggen het je uit.
Als je een rotonde verlaat, ben je verplicht om richting aan te geven. Op andere momenten hoef je jouw knipperlicht niet verplicht te gebruiken. Ga je driekwart over de rotonde? Dan kan het wel gewenst zijn dat je richting aan links aangeeft. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, help je er het overige verkeer wel mee. Zij zien duidelijk welke kant je op wil, waardoor ze daar sneller en beter op kunnen inspelen.
In Nederland zijn de verkeersregels voor rotondes al langere tijd hetzelfde. Per rotonde kan de voorrangssituatie verschillen. Let daarom altijd goed op als je een rotonde nadert. Bij onze Zuiderburen wordt in 2026 wel een nieuwe verkeersregel omtrent rotondes ingevoerd. Daar wordt het vanaf 1 september 2026 wettelijk verplicht om bij een rotonde met twee rijstroken de buitenste rijstrook te gebruiken als je de eerste uitrit wil nemen. Gevaarlijke rijstrookwissels moeten hiermee worden voorkomen. Houd daar dus rekening mee als je vanaf september 2026 een bezoekje aan België brengt.
Op een rotonde gelden verschillende belangrijke verkeersregels. Het gaat om voorrangsregels, maar ook om het wel of niet aangeven van richting. Een rotonde is in de wet niet vastgelegd als voorrangsweg. Hierdoor geldt standaard de regel ‘rechts gaat voor’. Bij een rotonde houdt dat in dat verkeer dat de rotonde oprijdt, voorrang heeft op verkeer dat al op de rotonde rijdt. Ook de regel ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’ geldt als de voorrangssituatie niet anders geregeld is. Wil jij als automobilist de rotonde verlaten, terwijl een voetganger op de rotonde blijft? Dan zul je hem of haar volgens die regel dus voorrang moeten verlenen.
In de praktijk is de voorrangssituatie op rotondes vaak anders geregeld. Verkeersborden en -tekens laten je weten hoe de voorrang op die specifieke rotonde geregeld is. Regelmatig heeft verkeer op de rotonde juist voorrang op verkeer dat de rotonde nog op moet rijden. Ook voor voetgangers en fietsers gelden vaak andere voorrangsregels dan de standaard regels. Een zebrapad zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat voetgangers voorrang krijgen van het verkeer dat de rotonde verlaat, terwijl haaientanden hetzelfde voor fietsers regelen.
Let bij het naderen van een rotonde daarom altijd extra goed op. Zodra er verkeersborden of -tekens aanwezig zijn, gelden die boven de standaard regels. Ook als je het CBR theorie-examen gaat maken, is het verstandig om bij situaties met rotondes extra goed op te letten. Bekijk de situatie goed, voordat je beslist hoe je handelt.