Soorten rotondes

In Nederland kom je onderweg regelmatig rotondes tegen. Daarbij zal het je opvallen dat er veel verschillende soorten rotondes zijn. Welke rotondes zijn er en wat zijn daar de belangrijkste verkeersregels?

Rotondes
Auto kljahgs38hs6s345

Wat voor soorten rotondes zijn er?

Steeds meer kruisingen worden in Nederland vervangen door rotondes. Dat gebeurt omdat een rotonde beter is voor de doorstroming van het verkeer. Daarnaast zijn rotondes ook nog veiliger dan kruisingen met verkeerslichten. Omdat je rotondes op zoveel plekken ziet, is het handig om te weten welke soorten rotondes je allemaal tegen kunt komen. 

Motor ghagsae2bb405b82
  • Voorrangsrotonde: Een voorrangsrotonde is de standaard rotonde die je op veel plekken tegenkomt. De rotonde heeft één rijbaan en vaak vier uitgangen. De belangrijkste verkeersregel bij een voorrangsrotonde is dat je voorrang moet verlenen aan al het verkeer dat al op de rotonde rijdt. 
  • Meerstrook-rotonde of dubbele rotonde: Een meerstrook-rotonde heeft twee of drie rijstroken, maar geen voorsorteerstroken.
  • Turborotonde: Een turborotonde is een meerstrook-rotonde met voorsorteerstroken. Voordat je de rotonde oprijdt, kies je de juiste rijstrook, waarna je direct naar de juiste afrit wordt geleid. Op de rotonde mag je niet van rijbaan wisselen. Vaak hebben turborotondes daarom een verhoogde rijbaanscheiding.
  • Ovonde: Een ovonde of een ovatonde is een rotonde met een ovale vorm. Dit type rotonde wordt gebruikt om meer dan vier aansluitende wegen samen te brengen. 
  • Bottonde: Een bottonde zijn twee rotondes die verbonden worden met een klein stukje weg. Dit type rotonde wordt ook wel een kluifrotonde genoemd. Let op beide rotondes goed op welke rijbaan je moet hebben.

Verkeersregels op verschillende soorten rotondes

Auto as8sdgs38hs6s345

Rotondes kunnen veel verschillende vormen hebben. Toch zijn er verkeersregels die voor de verschillende soorten rotondes gelijk zijn. Als het gaat over richting aangeven, is het belangrijk om te weten dat het altijd verplicht is om richting aan te geven als je de rotonde verlaat. Bij het oprijden van de rotonde ben je niet verplicht om al richting aan te geven. Het kan wel verstandig zijn om dit toch te doen. Op tijd richting aangeven zorgt ervoor dat het overige verkeer goed ziet wat je van plan bent. 

De voorrangsregels verschillen per rotonde. Een rotonde is geen voorrangsweg. De voorrangssituatie wordt ter plekke geregeld met borden, haaientanden, zebrapaden en verkeerslichten. Let daarom bij het naderen van een rotonde altijd goed op, zodat je weet wie er voorrang geeft en krijgt.

Wat is het nieuwe type rotonde?

Op veel plekken in Nederland worden kruisingen vervangen door rotondes. Daarbij kunnen diverse soorten rotondes worden gebruikt. Ook worden er soms nieuwe soorten rotondes bedacht en gebruikt. Zo zijn er rotondes waarbij de busbaan dwars door de rotonde loopt. Ook worden opvallende vormen zoals sterrotondes en spiraalrotondes gebruikt. Fietsrotondes zijn ook in opkomst. 

Hoe heet een grote rotonde?

Grote rotondes worden ook wel verkeerspleinen genoemd. Dit zijn grote rotondes waarop veel wegen samenkomen. Hoe het verkeersplein ingericht is, verschilt per situatie. Let daarom altijd goed op als je zo’n grote rotonde nadert en pas je rijgedrag aan op de situatie. Zo kom je veilig over de rotonde heen. 

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Dubbele rotonde regels

Een dubbele rotonde heeft twee rijbanen. Hoe moet je je gedragen als je zo’n tweebaans rotonde oprijdt en welke regels gelden er?…
Rotondes

Richting aangeven rotonde

Moet je nou wel of geen richting naar links aangeven op een rotonde? Wanneer is je knipperlicht verplicht? En wat zijn andere…
Rotondes