Snelheid binnen bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom geldt uiteraard een andere maximumsnelheid dan buiten de bebouwde kom. Hoe hard mag je binnen de bebouwde kom rijden en hoe weet je dat? Je leest het hier.

Snelheid
Auto j7shfgs38hs6s345

Wat is de maximale snelheid binnen bebouwde kom?

Binnen de bebouwde kom geldt in Nederland een maximale snelheid van 50 km/u, tenzij anders aangegeven. Zodra je een plaatsnaambord passeert, geldt deze maximumsnelheid. Soms wordt het plaatsnaambord gecombineerd met een 30 km/u bord. In dat geval mag je geen 50 km/u, maar 30 km/u rijden.

Gevaarherkenning ash7s206ae200764

Hoewel de standaard maximumsnelheid binnen de bebouwde kom op 50 km/u ligt, zijn er ook genoeg plekken binnen de bebouwde kom waar een andere maximale snelheid geldt. Dat wordt altijd aangegeven met verkeersborden. Zo zijn er 30 km/u-zones en -wegen waar je dus maximaal 30 km/u mag rijden. Ook op een woonerf geldt een aangepaste maximale snelheid. Op een (woon)erf mag je maximaal 15 km/u rijden. Dat geldt zowel voor motorvoertuigen als voor fietsers. Je herkent een woonerf aan een speciaal bord. Ook het einde van een woonerf wordt met een bord gemarkeerd.

De wegindeling laat binnen de bebouwde kom vaak zien hoe hard je mag rijden. Let op snelheidsverminderende voorzieningen, zoals drempels en wegversmallingen. Deze zorgen ervoor dat je minder hard kunt rijden en wijzen op een lagere maximumsnelheid.

Hoe weet je of je 60 of 80 mag?

Passeer je een plaatsnaambord met een rode streep erdoor? Dan verlaat je de bebouwde kom. De maximumsnelheid van 50 km/u geldt dan niet meer. Buiten de bebouwde kom geldt een standaard maximumsnelheid van 80 km/u, tenzij anders aangegeven. Als het plaatsnaambord gecombineerd is met een bord met 60 erop, mag je maximaal 60 km/u rijden op die weg. Is er geen snelheidsbord aanwezig? Dan geldt de standaard maximumsnelheid van 80 km/u.

Aan de strepen op de weg kun je vaak afleiden met welke maximumsnelheid je te maken hebt. Op een weg zonder middenstreep mag je meestal 60 km/u rijden. Ook bij een middenstreep met een paarse invulling geldt een snelheid van 60 km/u. Bij een dubbele middenstreep zonder invulling geldt standaard een maximumsnelheid van 80 km/u. Borden langs de weg kunnen uitzonderingen aangeven, dus blijft goed opletten.

Hoe hard mag een bromfiets, pedelec, snorfiets of tractor binnen de bebouwde kom?

Bromfiets 27bb9e3866b6a403

Voor bromfietsen, pedelecs, snorfietsen en tractoren gelden andere maximumsnelheden binnen de bebouwde kom. Op een woonerf geldt voor allemaal de standaard maximumsnelheid van 15 km/u.

  • Voor een snorfiets geldt altijd een maximumsnelheid van 25 km/u. 
  • Een bromfiets, scooter of pedelec mag binnen de bebouwde kom maximaal 45 km/u op de rijbaan. Op een fiets-/bromfietspad binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 30 km/u.
  • Een tractor binnen de bebouwde kom mag maximaal 40 km/u rijden als het voertuig een kentekenplaat heeft en er op die weg geen (snor)fietsverkeer rijdt. Anders geldt een maximumsnelheid van 25 km/u.

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Snelheid

Onderweg zul je je regelmatig afvragen: ‘Hoe hard mag ik hier?’. In verschillende situaties gelden verschillende regels. We…
Snelheid

Minimale snelheid snelweg

De maximumsnelheid op een snelweg is eigenlijk altijd wel duidelijk, maar hoe zit het met de minimale snelheid die je moet…
Snelheid

Snelheid autoweg & N-weg

In Nederland vind je talloze autowegen en N-wegen. Wat is de minimale en maximale snelheid op deze wegen? We leggen het je uit,…
Snelheid

Snelheid provinciale weg

Een provinciale weg is een weg die beheerd wordt door een provincie. Vaak zijn het doorgaande wegen met een belangrijke…
Snelheid

Woonerf snelheid

Binnen de bebouwde kom is een woonerf een bijzondere situatie. Daar gelden andere verkeersregels, waaronder een andere…
Snelheid