Snelheid: wat zijn de regels? 

Onderweg zul je je regelmatig afvragen: ‘Hoe hard mag ik hier?’. In verschillende situaties gelden verschillende regels. We leggen je uit hoe hard je op veel voorkomende wegen mag.

Snelheid
Auto c86809cd8e7da408

Snelheid binnen de bebouwde kom

Auto hg652962b3450f36

Als je binnen de bebouwde kom rijdt, geldt er over het algemeen een snelheid van 50 km/u. Zodra je een plaatsnaambord passeert, bevind je je in de bebouwde kom en geldt die maximumsnelheid. Soms wordt het plaatsnaambord gecombineerd met een 30-bord. Dan geldt uiteraard een snelheid van 30 km/u. Ook op andere plekken binnen de bebouwde kom kun je borden tegenkomen die aangeven dat er een andere maximale snelheid geldt. Blijf dus altijd goed opletten.

De maximale snelheid op een woonerf

Een woonerf is een bijzondere situatie binnen de bebouwde kom. Doordat voetgangers en spelende kinderen hier vrij spel hebben, moet je als bestuurder extra goed opletten. Daarom mag je op een woonerf alleen stapvoets rijden. Dit betekent dat je maximaal 15 km/u mag rijden zolang je je op het woonerf bevindt.

Maximum snelheid op een snelweg

Officieel mag je in Nederland op autosnelwegen 130 km/u rijden. Op het overgrote deel van de snelwegen geldt echter tussen 6:00 uur en 19:00 uur een verlaagde maximumsnelheid van 100 km/u. Dit heeft meerdere redenen. Onder andere de veiligheid, het milieu en overlast voor omwonenden spelen een rol. Tussen 19:00 uur ‘s avonds en 6:00 uur ‘s ochtends mag je meestal wel harder rijden.

Auto 1h3h21f38hs6s345

Of je ‘s nachts 120 km/u of 130 km/u mag rijden, verschilt per snelweg. Borden geven aan hoe hard je op dat stuk snelweg mag. Er zijn verschillende opties mogelijk.

  • Een 100 km/u bord zonder onderbord betekent dat je zowel overdag als ‘s nachts maximaal 100 km/u mag rijden.
  • Een 100 km/u bord met een onderbord 6 - 19h betekent dat je overdag 100 km/u mag rijden en tussen 19:00 uur en 6:00 uur de standaard maximumsnelheid van 130 km/u.
  • Er zijn ook gecombineerde borden waarbij er twee maximumsnelheden en twee tijdvensters worden aangegeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je overdag 100 km/u mag rijden en ‘s nachts 120 km/u.

De snelheid op een autoweg

Een autoweg herken je aan het blauwe bord met een witte auto. Op een autoweg mag je standaard 100 km/u, tenzij anders aangegeven. Let dus altijd goed op de borden om te zien of de standaard maximumsnelheid voor die betreffende autoweg van toepassing is.

Zo snel mag je op een N-weg

Auto 0a8as543d255b6d4

Op N-wegen kunnen verschillende maximale snelheden gelden. Er zijn N-wegen waar je 100 km/u mag rijden, maar er zijn ook N-wegen waar een maximumsnelheid van 80 km/u geldt. De snelheid staat aangegeven op borden naast de weg, maar kun je meestal ook aflezen aan het type strepen op de weg. Dubbele strepen zonder vulling betekenen een snelheid van 80 km/u. Zijn de dubbele strepen gevuld met een groene streep? Dan mag je op die N-weg 100 km/u. Hoewel de strepen op de weg erg behulpzaam kunnen zijn, zijn de borden uiteindelijk bepalend. Kijk dus ook altijd goed wat er op de borden staat en houd die snelheid aan.

Hoe hard mag je rijden op een provinciale weg?

Zodra je de bebouwde kom verlaat, geldt er standaard een snelheid van 80 km/u. Je verlaat de bebouwde kom zodra je  een plaatsnaambord met een rode streep passeert. Soms wordt dit plaatsnaambord vergezeld door een bord met de geldende maximumsnelheid voor de provinciale weg, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als de snelheid niet op een bord staat aangegeven, geldt de standaard snelheid van 80 km/u. Anders houd je de snelheid van het bord aan.

De maximumsnelheid van voorrangsvoertuigen

Voor voorrangsvoertuigen, zoals ambulances, gelden andere regels dan voor de overige weggebruikers. Hoewel het kan lijken alsof zij zo hard mogen rijden als zij zelf willen, is dat niet het geval. Zij moeten zich aan onderstaande regels houden.

Auto lkjah1f38hs6s345
  • Is er geen sprake van een noodsituatie? Dan moeten voorrangsvoertuigen zich aan de normale verkeersregels, en dus ook maximumsnelheid, houden.
  • Is er wel sprake van een noodsituatie? Dan mogen de voorrangsvoertuigen harder rijden dan de overige bestuurders. Zij mogen de geldende maximumsnelheid met maximaal 40 km/u overschrijden. Daarbij moeten zij wel hun optische - en geluidssignalen gebruiken. Zonder zwaai- of knipperlicht en sirene moeten de voorrangsvoertuigen zich dus aan de geldende maximumsnelheid houden.

Of en hoeveel de voorrangsvoertuigen de normale maximumsnelheid overschrijden, verschilt per situatie. Op een snelweg kunnen ze gemakkelijker en veiliger 40 km/u harder rijden dan in een woonwijk. 

Gelden er ook minimale snelheden?

Officieel gelden er geen minimale snelheden op de verschillende wegen. Wel zijn er een aantal regels rondom de minimale snelheid die wordt toegestaan op wegen.

  • Voertuigen mogen alleen op een autoweg komen als ze minimaal 50 km/u kunnen en mogen rijden. Je bent niet verplicht om die snelheid te rijden. Bijvoorbeeld bij file is een lagere snelheid zelfs nodig.
  • Op een autosnelweg zijn alleen voertuigen toegestaan die minimaal 60 km/u kunnen en mogen rijden. Ook nu geldt dat je niet verplicht bent om die snelheid constant te rijden. In sommige situaties, zoals bij file of bij wegwerkzaamheden, zul je de 60 km/u misschien niet eens halen.
  • Als je zonder reden te langzaam rijdt en daarmee het andere verkeer in gevaar brengt of belemmert, riskeer je een boete. Rijd je langzaam door bijvoorbeeld een file of een andere bijzondere situatie, dan zul je uiteraard geen boete krijgen. Je krijgt de boete ook niet bij een specifieke lage snelheid. Hoe langzaam te langzaam is, hangt af van de situatie en de hinder die je het overige verkeer oplevert. 

Hoe weet je welke maximumsnelheid er geldt?

Onderweg kom je veel verschillende situaties tegen waarbij er andere maximumsnelheden gelden. Daarom is het vooral heel belangrijk om onderweg goed op te letten. De verschillende wegen hebben hun standaard maximumsnelheid. Als daarvan af wordt geweken, staat dat altijd aangegeven op borden. 

  • Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/u, tenzij anders aangegeven.
  • Op een woonerf geldt een maximumsnelheid van 15 km/u.
  • Buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.
  • Op een autosnelweg geldt officieel een snelheid van 130 km/u, maar overdag mag je op de meeste stukken 100 km/u rijden.
  • Op een autoweg mag je maximaal 100 km/u rijden.
  • Op N-wegen geldt een maximumsnelheid van 80 km/u of 100 km/u.

Heb je een bord gemist? Buiten de bebouwde kom kunnen de strepen op de weg je vaak helpen. 

  • Dubbele witte strepen zonder invulling betekenen een maximumsnelheid van 80 km/u.
  • Dubbele witte strepen met een groene invulling betekenen een maximumsnelheid van 100 km/u.
  • Dubbele witte strepen met een paarse invullingen betekenen een maximumsnelheid van 60 km/u.
  • Is er geen middenstreep op de weg aanwezig? Dan mag je maximaal 60 km/u rijden.

Let wel op dat borden altijd boven strepen gaan. De snelheid die op een bord staat aangegeven is altijd leidend. Heb je een bord gemist? Kijk dan of je er toch nog een ziet staan. Of kijk op de hectometerpaaltjes. Vaak staat de maximumsnelheid daar ook op aangegeven.

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Minimale snelheid snelweg

De maximumsnelheid op een snelweg is eigenlijk altijd wel duidelijk, maar hoe zit het met de minimale snelheid die je moet…
Snelheid

Snelheid autoweg & N-weg

In Nederland vind je talloze autowegen en N-wegen. Wat is de minimale en maximale snelheid op deze wegen? We leggen het je uit,…
Snelheid

Snelheid binnen bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom geldt uiteraard een andere maximumsnelheid dan buiten de bebouwde kom. Hoe hard mag je binnen de bebouwde…
Snelheid

Snelheid provinciale weg

Een provinciale weg is een weg die beheerd wordt door een provincie. Vaak zijn het doorgaande wegen met een belangrijke…
Snelheid

Woonerf snelheid

Binnen de bebouwde kom is een woonerf een bijzondere situatie. Daar gelden andere verkeersregels, waaronder een andere…
Snelheid