Wanneer mag je rechts inhalen?

Ander verkeer inhalen doe je in principe aan de linkerkant. Toch zijn er ook situaties waarin rechts inhalen is toegestaan. Wanneer mag je rechts inhalen en wanneer is het verboden?

Inhalen
Motor 9mb52ae2bb405b82

Wanneer mag je rechts inhalen?

De belangrijkste situaties waarin rechts inhalen is toegestaan, kun je onthouden met het FRUIT-ezelsbruggetje.

  • File: Bij file mag je het verkeer op de andere rijbaan rechts inhalen. Het kan gebeuren dat het verkeer op de rechterbaan harder kan doorrijden dan dat op de linkerbaan. Rechts inhalen is dan toegestaan. Na de file moet je uiteraard weer links inhalen.
  • Rotonde: Vlak voor of op een rotonde is het toegestaan om verkeer aan de rechterkant in te halen als dit nodig is voor jouw plek op de weg of om voor te sorteren. Na het verlaten van de rotonde moet je weer links inhalen.
  • Uitvoegstrook: Voeg jij uit en bevind je je daarom aan de rechterkant van een blokmarkering? Dan mag je het verkeer dat aan de linkerkant van de blokmarkering rijdt aan de rechterkant inhalen. 
  • Invoegstrook: Ook bij het invoegen mag je het andere verkeer aan de rechterkant inhalen. Net als bij uitvoegen geldt deze regel zolang er blokmarkering op de weg aanwezig is.
  • Tram: Je mag een tram altijd aan de rechterkant inhalen, zolang de verkeerssituatie dit veilig toelaat.

Naast bovenstaande situaties mag je een bestuurder die links voorgesorteerd staat ook aan de rechterkant inhalen. Daarnaast mogen fietsers andere bestuurders rechts inhalen. Andere fietsers moeten zij wel aan de linkerkant inhalen. Voer verder alleen inhaalmanoeuvres uit als je zeker weet dat het veilig kan. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en ongelukken.  

Wat is de hoofdregel van inhalen?

De hoofdregel van inhalen is dat je altijd aan de linkerkant inhaalt. Toch zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Er zijn dus situaties waarin rechts inhalen wel is toegestaan of waarin het zelfs nodig is. Het is belangrijk dat je deze uitzonderingssituaties goed kent, zodat je weet waar je wel of juist niet aan de rechterkant mag inhalen. Zo voorkom je verwarring en gevaarlijke situaties.

Waar en wanneer mag je niet inhalen?

Inhalen is een bijzondere manoeuvre die je alleen mag uitvoeren als het veilig kan. In principe mag je overal inhalen, behalve op plekken waar dit uitdrukkelijk verboden is. Dat is in diverse situaties het geval.

Auto 7a7ah73640cc1005
  • Je mag niet inhalen als dit met een verkeersbord staat aangegeven.
  • Je mag niet inhalen als je bij de inhaalmanoeuvre een doorgetrokken streep doorkruist.
  • Vlak voor of op een zebrapad mag je andere bestuurders niet inhalen.
  • Inhalen vlak voor of op een kruising is niet toegestaan.
  • Je mag niet inhalen als dit gevaar of hinder kan opleveren. Inhalen in een bocht of op een helling mag daarom niet.
  • Je mag niet inhalen als een andere bestuurder al begonnen is met inhalen. 
  • Bij onvoldoende of slecht zicht mag je niet inhalen.

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Voorrangsregels

Zonder voorrangsregels zou het één grote chaos worden op de weg. Daarom is het erg belangrijk dat je de voorrangsregels goed kent…
Voorrangsregels

Inhalen

Regelmatig kom je onderweg situaties tegen waarbij je ander verkeer wilt inhalen. Wanneer mag je wel of juist niet inhalen en aan…
Inhalen

Parkeren

Waar mag je wel of niet parkeren? Hoe zit het met parkeren bij een gele lijn? En waar mag je buiten de bebouwde kom parkeren? We…
Parkeren

Voorrang bij haaientanden

Op de weg zul je regelmatig haaientanden tegenkomen. In diverse situaties kom je deze verkeerstekens tegen. Deze haaientanden op…
Voorrangsregels

Woonerf voorrang

Een woonerf is een bijzonder stukje openbare weg. De weg op een woonerf is zo ingericht dat er veel ruimte is voor fietsers en…
Voorrangsregels

Invoegend verkeer voorrang

In het verkeer gelden veel voorrangsregels. Ook bij het in- en uitvoegen op een weg krijg je te maken met het geven en krijgen…
Voorrangsregels