Mag je met autorijbewijs scooter rijden

Je hebt een autorijbewijs en wilt graag op een scooter rijden, mag dat zonder dat je een apart scooterrijbewijs haalt? We leggen je uit hoe het zit met de verschillende soorten rijbewijzen.

Krijg je je scooter rijbewijs bij je autorijbewijs?

Motor e3a85035f9d88f04

Je kunt in Nederland verschillende soorten rijbewijzen behalen. Welke voertuigen je mag besturen, hangt af van het type rijbewijs dat je behaalt. Heb jij een rijbewijs B, oftewel een autorijbewijs? Dan krijg je het rijbewijs AM, oftewel het scooter rijbewijs, automatisch op je rijbewijs bijgeschreven. Hetzelfde geldt als je een motorrijbewijs hebt. In die gevallen hoef je het AM rijbewijs niet apart te behalen, maar krijg je brommer rijbewijs er automatisch bij. Ook voor een brommobiel (AM4 rijbewijs) hoef je in die gevallen geen apart examen te doen. Je krijgt het scooter rijbewijs dus inderdaad zomaar bij je autorijbewijs.

Tot welk jaar krijg je je scooter rijbewijs bij je autorijbewijs

In 2025 krijg je bij jouw autorijbewijs dus automatisch een AM rijbewijs. Als je een autorijbewijs hebt, hoef je dus geen apart examen te doen voor je scooterrijbewijs. Dat geldt voor iedereen die een motorrijbewijs of autorijbewijs haalt, onafhankelijk van de leeftijd van de kandidaat. Deze regels lijken voorlopig niet te gaan veranderen. De komende jaren kun je dus met jouw autorijbewijs of motorrijbewijs ook brommer of scooter blijven rijden. 

Mag je scooter rijden met autorijbewijs als je 17 bent

Bromfiets ff4ab2262dc4df04

Met het 2toDrive principe mag je al op je 17e jouw autorijbewijs halen. Tot je 18 jaar bent, moet je dan wel nog samen met een begeleider rijden. Je hebt dan wel al jouw B rijbewijs in handen en krijgt daar ook automatisch een AM rijbewijs bij. Het goede nieuws is dat je op je 17e dan wel al zelfstandig op een brommer of scooter mag rijden. Er hoeft in dat geval dus geen begeleider met je mee, terwijl dat in een auto wel zo is.

Twijfel je als 17-jarige dus tussen het behalen van een scooterrijbewijs en een autorijbewijs? Dan kun je met het behalen van het B rijbewijs twee vliegen in één klap slaan. Met één examen mag je dan zowel auto als scooter en brommer rijden. Vaak is dit interessanter dan eerst het scooterrijbewijs halen en dan daarna alsnog ook een autorijbewijs behalen. Het scheelt tijd en geld als je met één rijbewijs zowel auto als scooter mag rijden.

Wat is rijbewijs B, Rijbewijs AM en rijbewijs A, A1, A2?

Alle verschillende rijbewijzen worden in Nederland aangeduid met een letter. Hierdoor kan het soms wat lastig zijn om te onthouden welk rijbewijs voor welk voertuig is. We zetten het duidelijk voor je op een rijtje.

  • Rijbewijs B: Het B rijbewijs is het autorijbewijs. Met dit rijbewijs mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg. Als je een zwaarder voertuig wilt besturen, heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
  • Rijbewijs A, A1 en A2: Het A rijbewijs is het motorrijbewijs. Rijbewijs A geldt voor zware motoren, maar er zijn ook A1 en A2 rijbewijzen, voor lichte en middelzware motoren. Het type motorrijbewijs dat je hebt, bepaalt het vermogen van de motor waarop je mag rijden. Welk rijbewijs je mag halen, is onder andere afhankelijk van je leeftijd en je ervaring.
  • Rijbewijs AM: Het AM rijbewijs is het scooter of brommer rijbewijs. Met dit rijbewijs mag je een bromfiets, scooter, brommobiel, speedpedelec of snorfiets besturen. Bij een rijbewijs B of rijbewijs A (of A1/A2) krijg je het AM rijbewijs automatisch bijgeschreven. Je hoeft dan dus niet nogmaals examen te doen om scooter of brommer te mogen rijden. 

Wil jij binnenkort jouw AM, A of B rijbewijs behalen? Dan helpen wij je graag bij het behalen van je theorie-examen. Zo komt jouw rijbewijs snel een stap dichterbij!

Bereid je goed voor

Vraag je theorie examen pas aan als je zeker weet dat je genoeg hebt geleerd. Je wil natuurlijk je theorie examen het liefst in 1 keer halen! Zorg dus dat je goed bent voorbereid. Bijvoorbeeld met onze oefenexamens en uitgebreide uitlegvideo's.