Verschil N-weg en Autoweg

A-wegen, E-wegen en N-wegen, je komt ze in Nederland allemaal tegen. Wat is het verschil tussen deze wegen en welke verkeersregels gelden er per type weg? We leggen het je uit.

Auto
Auto lkjhags38hs6s345

Welke soorten wegen zijn er in Nederland?

In Nederland kom je veel verschillende soorten wegen tegen. Er zijn rijkswegen, provinciale wegen, lokale wegen en waterschapswegen. Elk van deze soorten wegen worden door iemand anders beheerd.

Auto b7488f5d073e63bb
  • Rijkswegen zijn in het beheer van Rijkswaterstaat.
  • Provinciale wegen vallen onder de verantwoordelijkheid van een provincie.
  • Lokale wegen worden beheerd door een gemeente.
  • Waterschapswegen vallen onder het beheer van een waterschap.

Wie de weg beheert, zegt echter nog weinig over het type weg waarmee je te maken hebt. Het type weg, bijvoorbeeld een N-weg of een A-weg, zegt iets over de verkeersregels die op die weg gelden. E-wegen zijn Europese wegen. Naast een internationaal E-nummer hebben die wegen ook een Nederlands A-nummer.

Wat is het verschil tussen een N-weg en een autoweg (A-weg)?

Buiten de bebouwde kom vind je in Nederland twee belangrijke typen wegen. Er zijn A-wegen en N-wegen. Tussen deze twee typen wegen zitten een paar belangrijke verschillen. Om die te begrijpen is het allereerst belangrijk om te weten wat A-wegen en N-wegen precies zijn.

Auto hghg61f38hs6s345
  • Een A-weg is een Nederlandse autosnelweg. Je herkent een A-weg aan een rood vlak met daarop een A en een nummer. Er zijn veel grote A-wegen in Nederland, waaronder de A2, de A7 en de A58. De meeste A-wegen zijn in het beheer van Rijkswaterstaat.
  • Een N-weg is een genummerde hoofdweg zonder de kenmerken van een autosnelweg. Alle genummerde niet-autosnelwegen hebben de letter N. Er zijn N-wegen in het beheer van Rijkswaterstaat, maar er zijn ook N-wegen die onder het beheer van andere wegbeheerders vallen. Een aantal bekende N-wegen zijn de N7, de N9 en de N58.

Een A-weg is dus een autosnelweg, terwijl een N-weg dat niet is. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen N-wegen en A-wegen. Op een snelweg gelden immers andere verkeersregels dan op een weg die geen snelweg is. Zo is de maximumsnelheid op een A-weg standaard 130 km/u, hoewel er vaak maar 100 km/u mag worden gereden. Op een N-weg mag je nooit 130 km/u rijden.

Is een N-weg altijd 80 km?

Hoe snel je wel op een N-weg mag rijden, hangt af van de weg. Op veel N-wegen geldt een maximumsnelheid van 80 km/u, maar er zijn ook veel N-wegen waar je 100 km/u mag rijden. De maximumsnelheid wordt met borden naast de weg aangegeven. Ook kun je vaak aan de strepen op de weg aflezen wat de maximumsnelheid op die specifieke N-weg is. Dubbele strepen zonder vulling betekenen een maximumsnelheid van 80 km/u, terwijl dubbele strepen met een groene invulling op een snelheid van 100 km/u wijzen. Onthoud wel dat de snelheid op borden altijd leidend is. Het kan dus zijn dat er toch een andere maximumsnelheid geldt.

Deel dit artikel


Meer verkeerskennis

Alle artikelen

Inzichtvragen oefenen

Lees hier wat het onderdeel inzicht op het theorie examen is en hoe jij je goed voorbereidt.
Auto
Scooter
Motor
Inzicht

Gevaarherkenning oefenen

Gevaarherkenning was tot 7 april 2025 een moeilijk onderdeel op het auto theorie examen. Gevaarherkenning is geen onderdeel meer…
Auto
Gevaarherkenning

Verkeersregels oefenen

Verkeersregels zijn een belangrijk onderdeel van elk theorie examen. Lees hier hoe jij de verkeersregels oefent zodat je goed…
Auto
Scooter
Motor
Kennis